Балчик

С какво е популярен Балчик?

Името на Балчик, наричан още Белият град, идва от белите варовикови скали, които го заобикалят. Старото име на града е било Дионисополис в чест на гръцкия бог на виното и веселието Дионис. В края на 14 век Балчик е именуван със сегашното си име. В Историческия музей на града може да се проследи цялата вековна история на Балчик и да се видят много археологически находки. Такива има и в центъра на града, като останките от храма на почитаната в древността богинята майка Кибела. Днес Балчик е малък и приветлив пристанищен и курортен град на 40 км северно от Варна. Предпочитан е както от любителите на културно-историческите забележителности, така и от тези, които обичат летния отдих на море на по-спокойно място, далеч от шума на големите морски курорти.

Какво може би не знаете за Ботаническата градина?

Едни от най-значимите обекти в Балчик са Двореца на румънската кралица Мария Единбургска и Ботаническата градина. Ежегодно, те се радват на хиляди посетители от България и чужбина. Кралицата лично харесва сегашното местоположение на двореца и през 1924 г. по проект на италиански архитекти е построена лятната резиденция с името "Тихо гнездо".

Архитектурата му е смес от бахайски дух в съчетание с ислямските елементи в минарето и оформлението на парка Нимфеум. Християнството присъства в конструкцията на параклиса и в стила на останалите сгради, изградени от балчишки камък и архитектура на стара балканска къща.

В двореца има Кралска изба, която е отворена за посетители и в нея могат да се дегустират и закупят различни видове вина.

В замъка, освен в кралския апартамент, всеки, който желае, срещу заплащане може да остане и да пренощува в някой от апартаментите на принцовете или придворните, както и да вечеря в кралската трапезария.

Дворецът Балчик се съчетава великолепно с красивата ботаническа градина, стопанисвана от СУ "Св. Климент Охридски". Градината разполага с втората по големина колекция от големи кактуси в Европа. Включва над 380 редки растителни вида от цял свят.

 

Други места, които заслужават посещение

В Балчик можете да направите приятна разходка по дългата близо 7 км крайбрежна алея, наречена Дъмбата. На юг тя ще ви отведе до спокойният морски курорти Албена. На север крайбрежната алея ви отвежда до центъра на града, в близост до яхтеното пристанище и множество ресторанти и кафенета с красива гледка към морето.

Може още да посетите градската художествена галерия с произведения на един от най-големите български художници Владимир Димитров – Майстора или етнографския комплекс и възрожденската църква "Св. Николай Мирликийски".

Само на 36 км от Балчик се намира нос Калиакра - едно от най-красивите и живописни места в Североизточна България, природен и археологически резерват. Към морето се спускат 70-метрови скали, в чиито води могат да се видят делфини, а в крайбрежните пещери до края на миналия век е живял тюлен монах, който дава името на едно от местните села – Тюленово.

Друг обект, който може да се посети в региона е Яйлата - с пещерни светилища, скални гробници, ритуални обекти и дори винарна от периода II-V век. Или село Камен бряг, което всяка година на 1 юли събира стотици желаещи да посрещнат първото слънчево утро на юли, както се пее в известния хит на Юрая Хийп „July Morning“.

Полезна информация за града

Балчик разполага с пясъчен плаж и всички условия за морски отдих. Климатът се отличава с топло и слънчево време през целият летен сезон. Градът и общината са домакини на международни филмови и концертни фестивали, пленарни заседания и други подобни културни събития. Балчик предлага настаняване в над 130 хотела от различни категории, някои от които разполагат с басейни и СПА центрове. В сайта на Бояна-МГ можете да намерите различни оферти за настаняване в Белия град. Що се отнася до СПА услугите, само на 8 км от града се намира Балчишката солница Тузла, където е изграден модерен санаториум с лиманна кал от едноименното езеро. Тузленската кал има изключителни лечебни свойства и се използва за различни лечебни процедури.

Въпреки че градът няма славата на парти дестинация, за любителите на нощните забавления той предлага няколко коктейл бара и клубове като:

  • Коктейл бар Negro;
  • Коктейл бар Делано;
  • Dance club Mystic.

Недалеч от Балчик се намират няколко от най-популярните голф курорти в региона и всеки, който иска, може да опита уменията си в този атрактивен аристократичен спорт или поне да вземе първите уроци.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!