Несебър

Несебър е разположен на малък скалист полуостров, дълъг 850 м. и широк 350 м., свързан със сушата посредством тесен провлак. Градът е основан преди повече от 3200 години.

Древната история на Несебър

В края на бронзовата епоха е бил населяван от траки, а през VI в. пр. Хр. бил превзет от древногръцкото племе дорийци. Под тяхно владение селището се разраства, изгражда се крепостна стена, оформят се жилищни квартали. Разположението и удобните му пристанища са предпоставки за развитието на града. Той е защитен с масивни крепостни стени, оформят се жилищни квартали, строят се храмове, площади, работилници, театър, гимназион.

В търговски връзки с редица крайбрежни градове, Месамбрия достига най-голям разцвет през III–II в. пр.Хр.

В началото на І в. н.е. градът става част от Римската империя и е наречен Месемврия. През този период градът се утвърждава като важен икономически и културен център, а след като Римската империя мести столицата си в Константинопол и приема християнството за официална религия, в Месемврия усилено започват да се строят християнски храмове. В Месемврия се издигат красиви базилики, подновяват се крепостните стени и градската канализация, построяват се терми.

Градът става част от Първата българска държава по времето на хан Крум през 812 г., а славяните, които се заселват в него, започват да го наричат Несебър. Макар периодично падащ във византийски ръце, градът има важна роля и във Второто българско царство, достигайки разцвет при Иван Александър.

Несебър попада под османска власт през 1453 г., но стопанският и духовният живот в него не замира. Възраждането оставя красиви спомени в облика на града.

Съчетание на съвремие и автентичност

Днес Несебър е едно прекрасно място, съчетаващо древността със съвремието. В новия град, разположен на сушата, има две търговски улици, множество магазинчета, ресторанти, супермаркети, офиси съпътстваща инфраструктура. Непосредствената близост до най-големия черноморски курорт – Слънчев бряг предполага огромен туристопоток пред летните месеци. Община Несебър е положила усилия да създаде подходящите условия за тяхното привличане и обслужване.

С какво е прочут Старият град

Следите от минали исторически епохи са навсякъде:

  • Старият град е прочут с църквите си, строени през Средновековието. Според легендите, през вековете са били построени общо 42 църкви, изградени между VI и XIV в. Понастоящем, в различна степен на съхраненост, са останали 23 храма. Два от тях – „Св. Спас” и „Св. Стефан”, са превърнати в музеи.
  • Частично запазена е западната крепостна стена и портата, която е отбранявала града откъм сушата.
  • Съхранена и частично реставрирана е вятърната мелница на средата на провлака, както и основи от други две – на сушата и в северната част на полуострова.
  • Голяма част от къщите в старата част на Несебър са от епохата на Възраждането (XVIII-XIX в.).

Старият Несебър е обявен за архитектурно-исторически резерват с национално значение през 1956 г. Заради уникалните си природни дадености и добре запазените паметници от различни исторически епохи на Седмата сесия на Комитета за Световно наследство в гр. Флоренция през 1983 г. Старият град на Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради многобройните, добре запазени и впечатляващи християнски храмове, особено от периода XIII–XIV в., градът е наричан от наши и чужди изследователи „българската Равена“.

Плажовете в Несебър

В Новия град има два обособени плажа – северен, който всъщност е южния край на плажа на Слънчев бряг, и южен плаж, заграден от скалист далян, отделящ го от залива на Равда. В Стария град има две малки пясъчни плажни ивици, разположени от южната страна на полуострова. От север е изградена панорамна пешеходна алея, стигаща до КК Слънчев бряг.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!