Слънчев бряг

Какво е добре да знаете за Слънчев бряг

Това е най-големият морски курорт в България. Разположен е в залив с форма на полумесец, простиращ се на север до Свети Влас и на юг до Несебър. Основан е през далечната 1958 г. върху естествени пясъчни дюни, превърнати с годините в красиви плажове. Първият хотел е “Калина” от 1959 г., следват някои от съществуващите хотели като “Хризантема” и “Жерави”. Появява се и първият ресторант "Нептун". В самия център на курорта се намира „Кубан“ -  първият луксозен хотел, открит през 1970 г., с първия на нашето крайбрежие нощен шоу бар.

Вследствие на политическите промени в България и бума на приватизацията по българското Черноморие, днес курортът разполага с близо 300 000 легла в напълно реновирани или чисто нови хотели с 3, 4 и 5 звезди, с апартаментни комплекси и инфраструктура, типични за крайбрежен град.

Слънчев бряг - предпочитана дестинация

Слънчев бряг дължи името си на огромния брой слънчеви часове - над 1700, за периода от май до октомври (през лятото).  Плажът е дълъг близо 7 километра а морското дъно е полегато, пясъчно и плитко, което създава допълнително спокойствие сред плуващите и плажуващите. В северната част се спускат склоновете на Стара планина, които освежават въздуха и успешно съчетават планинския пейзаж с морето и пясъчните плажове. Старият Несебър със своите романтични тесни калдъръмени улички, част от културното наследство на ЮНЕСКО, се намира на юг.

Слънчев бряг е и първият български морски курорт, удостоен с международната награда “Син флаг” за запазена и екологично чиста природна среда.

Има близо 660 хотела, които отговарят на всички съвременни изисквания. Повечето разполагат с закрити и открити басейни, СПА центрове и ресторанти с различна база на изхранване - от закуска до ол инклузив; детски площадки и други развлекателни услуги. Някои вече са изградили и мини аквапаркове. Курортът разполага с мрежа от много ресторанти, барове, клубове и магазини, автогара, полицейски участък, банкови клонове, застрахователни компании и агенции за недвижими имоти, поликлиника.

Слънчев бряг - забележителности и забавления

Водните спортове са една от най-предпочитаните възможности за активен отдих тук.

Плажът предлага разнообразни услуги: водни ски, парасейлинг, банан, сърф, гребане. Екшън Аквапарк е първото съоръжение от този тип на българското Черноморие. За поддържане на добра физическа форма има множество варианти: тенис кортове, баскетболни и волейболни игрища, мини-голф, боулинг, бънджи и др. В близост до Слънчев бряг има множество интересни места:

  • Несебър и старият град;
  • Поморие с музея на солта;
  • Винарната Виа Понтика и завода “Черноморско злато”;
  • Бургаските солници с лечебните кални сол и луга;
  • Созопол със стария град и църквата Св. Кирил и Методий, където се съхраняват част от мощите на Св. Йоан Кръстител;
  • Акве Калиде.

Слънчев бряг  - нощен живот

През летния сезон Слънчев бряг предлага неограничени възможност за нощен живот на достъпни цени. Многобройните ресторанти предлагат българска и международна кухня. Морските ресторанти предлагат голямо разнообразие от рибни продукти. В плажните барове ще откриете и най-изтънчените коктейли. В зоната около Какао Бийч често са канени световно известни DJ и изпълнители, които гарантират незабравими мигове и преживявания.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!