Созопол

Созопол е един от най-старите български градове. Преди 2600 години гръцки преселници от Мала Азия открили полуострова, заливите, островчетата и се заселили тук. Върху останките на тракийско селище основали Аполония, град-държава, образец на древногръцката демокрация. Нарекли града на бог Аполон - покровител на изкуствата. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

След падането на България под турска власт градът запазва християнския си характер. Но средновековните църкви са сринати и на тяхно място жителите изграждат малки параклиси, някои от които съществуват и до днес. В края на 18 и началото на 19 в. се строят знаменитите созополски къщи - израз на богатство и културен подем. Първото българско училище е построено през 1881 г., а читалище "Паисий Хилендарски" е основано през 1896 г.

Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието, обединени архитектурно на територията на стария и новия град. Привлича многобройни туристи от Великобритания, Германия, Полша, Русия, Украйна, Чехия, Франция. Артистичната и богата на културни паметници и събития атмосфера го нарежда сред любимите градове на туристите. Друга привлекателна страна на Созопол е шансът на посетилите Южното Черноморие в края на туристическия сезон да присъстват на едно от големите културни събития в България - Празниците на изкуствата "Аполония".

Карта на хотелите

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!