Св. Влас

Макар никога да не е бил голям по размери град, Св. Влас има вълнуваща история.

Първият народ, основал селище тук, са древните траки. След заселването на гръцките колонисти от II век преди новата ера се появяват и първите писмени сведения, в които е споменато името му - Лариса. То се запазва до XIV век, когато е преименувано на Св. Влас – християнски светец и лечител, покровител на занаятчиите. Историята на това място е тясно свързана с християнството и издигнатите в негова чест църкви. В района е имало 5 процъфтяващи манастира, но всички те споделят обща трагична съдба - през XVIII век са опожарени от многобройни набези на пирати.

През вековете на османско иго селото било известно под няколко имена, но всички те били свързани с манастирите, а след Съединението името на селището отново става Св. Влас. През вековната си история та чак до 1920 г. местното население е в основната си част гръцко. В резултат на войните в началото на миналия век обаче тук се заселват български семейства от различни територии, непопадащи в пределите на българската държава.

Съчетание между планина и море

Красотата на природата и лечебния климат, които Св. Влас притежава, се дължат на съчетанието между два основни фактора:

  • Плаж - с южно изложение и фин, златист пясък. Той предразполага за пълна релаксация под слънчевите лъчи;
  • Планина – чистият, хладен въздух, идващ от южните склонове на Стара планина, добавя своя принос към уникалния микроклимат на курорта.

Именно тази комбинация обособява Св. Влас като популярен курортен и СПА център за лечение на белодробни заболявания.

Може да се каже, че началото и краят на лятото са най-подходящи за почивка тук. Летните дни се характеризират с много слънце, но умерени температури. Прохладни нощи и свежи утрини и вечери. Есента също е много приятна, дълга, топла и със спокойно време. През последните години дори можем да се насладим на слънчеви дни с температура от 15 градуса в средата на декември.

Яхтено пристанище “Марина Диневи”

В непосредствена близост до Св. Влас се намира съвременният яхтен център пристанище “Марина Диневи“, който споменахме малко по-рано. Официалното откриване марината се състои на 16 Юни 2007 година. Изградена е като самостоятелно пристанище с акватория от 45 хиляди кв.м и прилежаща територия от 23 хиляди кв.м. Трите основни кея и петте плаващи понтона с обща дължина на кейовия фронт от 1 330 метра осигуряват на това невероятно съоръжение 300 кейови места за яхти с дължина от 5 до 31 метра.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!