Св.Св. Константин и Елена

Курортът носи имената на светиите Константин и Елена и е най-старият по българското черноморие. Интересната вековна история, прекрасното местоположение и богатството от лечебни минерални извори винаги са били предпочитани условия за пълноценна почивка и продължават да привличат туристи.

Близостта на Св. св. Константин и Елена с Варна подпомага изграждането му като място за почивка. Първоначално едноименната манастирска света обител е била притегателен център за варненци за еднодневна разходка сред природата и морето, прекрасна за пикници и социални срещи. Но в последствие лековитите минерални води са помогнали за развитието на курорта като предпочитано място за летуване.

Местоположение на Св. св. Константин и Елена

Св. св. Константин и Елена е сред най-известните курорти по Черноморието, разположен на североизток от Варна. Леснодостъпно е както с кола, така и с обществен транспорт. 

Св. св. Константин и Елена – курорт с национално значение

Заради дългата си история и добрите условия, които предлага на туристите, през 2005 г. Св. св. Константин и Елена, е определен за курорт с национално значение. Съчетанието на спокойствие, модерни хотели, морски климат и минерални извори прави ваканционното селище привлекателен избор за отдих - независимо дали целта ѝ е възстановяване, семейна почивка или романтично преживяване.

История и съвременна култура

Всичко започва с построяването на едноименния манастир. Макар да съществуват различни истории за времето на създаването му, се смята, че той е на това място още от Средновековието. Няколко века по-късно, преди Освобождението, местността се се е превърнало в предпочитано място за хората, заради близкото му разположение до Варна и невероятната му вековна природа с обширни широколистни гори.

Предисторията на мястото

Първоначално за туристическа база за отдих са служили килиите на манастира. По-късно, в началото на ХХ век, в Св. св. Константин и Елена се изгражда и първият морски санаториум за деца. Така се поставя началото на днешния курортен комплекс, който постепенно се разраства.

Етапи на разрастване на Св. св. Константин и Елена

Следващата значима стъпка в тази посока е изграждането и на почивен дом до санаториума, а после и още един самостоятелен. Сградите, в които са се помещавали те все още съществуват и са се превърнали в модерни хотелски комплекси, които да отговорят на съвременните изисквания на туристите.

Около разрастващата се хотелска база и почивни станции на много ведомства се създава и парковата зона, която и до ден днешен привлича със спокойствието си българи и чужденци.

Международно признание

Туристи от Чехия и Полша са първите чуждестранни посетители, почивали в Св. св. Константин и Елена. В продължение на близо половин век приморското селище носи името Дружба, а впоследствие възстановява първоначалното си име. Големи хотелски комплекси, дълги плажове с фин пясък, барове и ресторанти, различни активности, яхтено пристанище и много спортни съоръжения изграждат съвременният му облик.

Минерални извори и балнеология

На територията на Св.св. Константин и Елена има 7 горещи минерални извора, които притежават изключителни лечебни характеристики, без аналог на Балканите. Слабата им минерализация и полезните им свойства лекуват сърдечно-съдови, кожни и други заболявания. Повечето от хотелите са изградили обширни центрове за лечение и балнеология.

Забележителности в Св. св. Константин и Елена

Местността около курорта изобилства от природни и исторически забележителности, които са подходящи за посещение и провокират любопитството. Сред по-известните, които нашите специалисти препоръчват, са:

  • Манастирът Св. св. Константин и Елена – мястото, около което се е развил и едноименният курорт;
  • Евксиноград – резиденцията е стопанисвана от Министерски съвет и е нужна предварителна резервация за посещение. Могат да се видят богатата ботаническа градина и сградата, чиято архитектура е забележителност сама по себе си;
  • Кръстът – големият бял кръст на буната е издигнат в чест на манастира и предлага прекрасна гледка;
  • Аладжа манастир – паметник с национално значение, представляващ скален манастир, който се простира на няколко нива.

Това са малка част от местата, които в рамките на ден може да бъдат посетени около ваканционното селище.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!