Златни пясъци

Златни пясъци, един от най-старите морски курорти в България, е разположен в североизточна България, на 17 километра от Варна. Строителството му започва през далечната 1956 г., когато екипът от архитекти, изготвили проекта за новия курорт, успява да съчетае перфектно гъсто залесените склонове, плавно спускащи се към плажовете и кристално чистите води на морето. Златни пясъци притежава всички природни ресурси и множество забележителности и привлича българи и чужденци от цял ​​свят повече от 60 години. 

Лятото е най-подходящият сезон за посещение на курорта. Тогава и морето е топло и приятно. Златни пясъци предлага множество развлечения и възможности за любителите на водни спортове като сърф, джетове, кану каяк и водни колела. Благодарение на своите уникални плажове и цялостно природно богатство, курортът е носител на престижната международна награда "Син флаг", присъждана за доказани екологични и природосъобразни дейности. Природният парк "Златни пясъци" е част от курорта. Има разнообразен хълмист релеф, доминиран от широколистна гора - най-голямата по Северното крайбрежие на България.

Забележителности около Златни пясъци

Освен плажната ваканция, близостта на Златни пясъци до Варна, Балчик, Св. Константин и Елена и Каварна е възможност за туристите да се запознаят с красотата на Северното Черноморие, историческото и културно наследство на този български регион. Дворецът на румънската кралица Мария Единбургска и Ботаническата градина в Балчик, нос Калиакра с крепостта и легендата за 40-те момичета, предпочели смъртта пред робството в харема на местния залив и Побити камъни - една от мощните енергийни зони в страната. 

Старото обработено злато в колекцията от артефакти в Археологическия музей във Варна е само част от богатата съкровищница от туристически атракции за почиващите в курорта. Особен интерес представлява най-големият и най-добре запазен християнски скален манастир по Черноморието – скалният Аладжа манастир, съществувал между XII и XIV век. Намира се само на 3 км от Златни пясъци и осигурява безопасен достъп до нишите с монашески килии. Малък музей е събрал находките от това място, а от лятото на 2009 г. вечерно светлинно-музикално шоу разказва притчи и легенди за манастира.

Минерална вода и балнеолечение

Друго предимство на Златни пясъци е термалната минерална вода, известна със своето благотворно и подмладяващо действие. Поради това в курорта са изградени много хотели със СПА центрове, предлагащи изключително разнообразие от услуги и процедури. В балнеологичните центрове се прилагат повече от 100 различни медицински услуги и рекреационни програми за лечение и възстановяване. Успешно се лекуват заболявания като:

  • неврози
  • артрози
  • артрити
  • бронхити 
  • фарингити

Любопитни събития в Златни пясъци

За да получите първоначална представа за Златни пясъци, вземете традиционния курортен влак. Тази обиколка ще ви покаже как можете да се възползвате от многото възможности за активен отдих, които това място предлага за семейства, млади хора и деца. Заведете малките на детските площадки, арените за бънджи скокове, водните съоръжения, виенското колело срещу хотел Интернационал или на пони. Има разнообразни спортове, както и плажни и водни дейности. Тук можете да намерите център за гмуркане за любителите на дайвинга. Може да наемете яхта или лодка за еднодневна или вечерна морска екскурзия за риболов от яхтеното пристанище. Ако искате да поиграете голф, то на няколко километра има нови игрища за голф и ние сме на ваше разположение да организираме игра там.

Златни пясъци е винаги готов за партита в множеството барове и клубове, известни с динамичния си нощен живот. Най-известните дискотеки са :

  • “Arrogance Music Factory“
  • „Malibu“
  • „Bonkers“
  • „PR club“

Някои туроператори организират и дегустационни обиколки на различни места, популярно известни като pub crawls - много популярни сред младите чуждестранни туристи.

Ние от фирма Бояна-МГ предлагаме настаняване в различни категории хотели. И както обикновено - на атрактивни цени

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!