Копривщица

Град Копривщица е разположен по двата бряга, в горното течение на река Тополница, в сърцето на Същинска и Средна гора. Отстои на 110 км югоизточно от София. Град-музей и единствено населено място в България, запазило над 250 образци на възрожденска архитектура. Люлка на Априлското въстание(1876). Туристически център и планински курорт.

Копривщица възниква през ХІV век. Населението му се е занимавало със скотовъдство, абаджийство, кожухарство, бояджийство и други занаяти. Копривщенци се проявили и като добри търговци, стигайки чак да Цариград и Александрия. Богатото и  благоустроено селище на три пъти е ограбвано и опожарявано от кърджалии и отново е възкръсвало.

Своя най-голям разцвет достига през 19 век. Изграждат се просторни къщи, училища, църкви, чешми, мостове.
Копривщица е уникално селище, което е запазило над 300 паметника на българската култура от времето на Възраждането. По терасовидните склонове са изградени старинни къщи с големи стрехи, каменни оградни зидове и широки дървени порти. Къщите имат богата външна декорация – много прозорци и кепенци, издадени еркери и доста от тях са боядисани в синьо, жълто или червено.

Най-голямото богатство на Копривщица са възрожденските къщи, част от които са превърнати в музеи: Ослековата къща, родната къща на Георги Бенковски – водач на Априлското въстание, къщата на Любен Каравелов, на Тодор Каблешков, на Димчо Дебелянов, родната къща на Найден Геров - една от къщите  увековечени от Любен Каравелов в произведението му "Българи от старо време". И до ден днешен тя е запазила своя облик и дух.

Къщата-музей ”Ослековата къща” е най-известният архитектурно-етнографски паметник в Копривщица. Собственост на богат копривщенски търговец, тя е с богата украса от художествено резбовани тавани и красиво изписани с геометрични фигури стени.
Още през 1810 г. тук е открито първото килийно училище, а през 1846г. се отваря и първото в страната класно училище. Малкият град има неповторимото излъчване на едно богато селище от времето на Българското Възраждане.

Градът е основен изходен пункт за туристически преходи в най-високата и красива част на Същинска Средна гора. В Копривщица има и много хотели, които предлагат възможности за нощувка.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!