Пампорово

Пампорово, перлата на българските планински курорти, е разположен в сърцето на Родопите, на 230 км. от столицата София, на 85 км южно от Пловдив и на 15 км от Смолян. Един ден по пистите на Пампорово е достатъчен, за да се сдобиете с прекрасен слънчев загар, тъй като той заслужено носи името си на един от най-слънчевите планински курорти в България - слънчевите дни в годината тук са повече от 240.

Климатът е мек, със силно средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5°С, а дебелината на снежната покривка е 140 - 150 см. Надморската височина на курорта е 1650 м., като най-високият връх е Снежанка - 1926 м.

За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността ви по време на почивката са гарантирани. По тази причина Пампорово е топдестинация в свободния стил на ските и сноуборда. Ако досега не сте се научили да карате ски, не се притеснявайте - ски-училищата в Пампорово са едни от най-добрите в Европа! Висококвалифицирани ски-инструктори ще обучат начинаещите в групи или индивидуално.

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност, така че независимо от това дали сте начинаещи или опитни скиори, спускането по тях е едно незабравимо удоволствие! Курортът разполага с 37 км алпийски писти, 14 км от тях се покриват през целия сезон от 80 оръдия за изкуствен сняг, които постигат заснежаване на 90% от ски пистите.

В Пампорово работят 6 лифта и 9 стационарни влека, като капацитетът на съоръженията в ски зоната е 11 600 души на час. Шестседалковият лифт от село Стойките до Снежанка е най-модерният на Балканите! Движи се със скорост 6 метра в секунда и взима разстоянието за 8 минути!

При първия по-дълбок сняг се пуска и единственото в България халф-пийп съоръжение с олипийски размери за сноуборд. А пистите за ски бягане са с обща дължина 15 км. Релефът на курорта позволява да се развива и друг популярен в Европа и САЩ зимен спорт - скиду (пързаляне с моторни шейни) извън натоварената ски зона.

Курортът разполага с възможности за нощно каране на писта "Стената", ледена пързалка, зона за деца, детска ски градина, информационен център в старата сграда на автогарата. Пампорово е и първият зимен курорт, който предлага настаняване в хотели на база All inclusive с топъл обяд на пистата. Общата леглова база на Пампорово, включително и апартаментите, е над 16 000 легла.

Родопите крият много тайни. Тази приказна, митична планина е истинско предизвикателство за съвременните български археолози и историци. Върху стръмните й склонове са накацали като птици селища на възраст над три хилядолетия. Едно от най-древните селища в Западните Родопи е село Гела. В него навсякъде има останки от палеолита. Следите на траките - някогашните обитатели на Родопите, тук са навсякъде. В град Смолян от години се провежда фестивалът Орфееви празници, в чието наименование се сливат ведно живият спомен за чудодееца, който омагьосвал с песента си, и фолклорната традиция на българина от Родопите. Из целия район на Западните Родопи има множество ранни църкви и параклиси - свидетелство за мощното разпространение на християнството.

Идвайки в Родопите, вие никога след това няма да забравите родопчани - тяхното гостоприемство и чудесните ястия, които те ще приготвят специално за вас. Несравним с нищо е вкусът на родопското чеверме, на пататника, на смилянския фасул, на клина (родопската баница), на качамака и сърмите. Приготвянето на някои от тях е истински ритуал, в който можете да се включите, ако желаете. Чевермето например е атракция, която не може да се пропусне.

Местни фестивали

Роженски събор се провежда обикновено веднъж на две години през последните събота и неделя на месец август. Замайващи песни, танци и свирни и багрите на чудно красиви народни носии. Съборът има над сто годишна традиция.

Лазаров ден - Традиционният пролетен празник се празнува в събота, на 8-ия ден преди Великден, на деня на Св. Лазар. Момите, наричани лазарки се събират в дома на една от тях, след това пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

Илинден - Надсвирване с гайди. Всяка година край родопското село Гела се провежда традиционния местен събор наречен от местните Илинден. Съборът се провежда всяка първа неделя на август, в местността Илинден, край параклиса "Св. Илия".

Гергьовден, 6-ти май. Всички ставали рано в зори, миели се със здравец и роса, събрана по тревите из ливадите, приготвяли курбан за здраве. Изпълняват се обреди против болести и магии.

Широколъшки пясъци - По стародавна традиция в първите дни на месец март в с.Широка лъка се провежда народен карнавал. И досега централно място в него се отрежда на групата момци и млади мъже, неузнаваеми в страшните си кожени маски. Те изпълняват древни сцени и танци под ритъма на стотиците вързани по телата им чанове.

Празник на млякото - всяка година, последната събота и неделя на месец август, жителите на родопското село Смилян организират празник в чест на млякото и на кравите, които ни го дават. Празнично облечени в родопските си носии стопаните извеждат от оборите своите най-красиви и млеконадойни крави, окичени с цветя, мъниста и звънчета, за да участват в конкурса "Мис крава". В продължение на два дни селото се оглася от родопски песни и хора, смях и веселие.

Ритуалът "Предой" - овцете на едно или две села да се събират в огромно стадо, което да изкарва лятото високо в планината на волна паша по трудностъпните ливади, далеч от населените места. Това се прави, за да могат ливадите край село да се косят и сеното им да се прибира за зимата, без да се налага много труд за транспорт отдалече, обясняват планинците. В Родопите правят специално овче мляко и сирене, близко по вкус до кашкавала, което затварят в буркани, за да го съхранят за дълго. Наричат го брънза. В деня на "предоя" обаче се яде съвсем прясно сирене и прясно овче мляко, а трапезата е обща - направо на поляната под звуците на хлопки и чанове от пасящото наблизо стадо.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!