Рибарица

Село Рибарица е най-южното и най-живописното сред 12-те селища в Тетевенска Община. Разположено е на 600 м. н. в., в подножието на връх Вежен.

Рибарица отстои на 12 км. от Тетевен и на 138 км. североизточно от София. Красив панорамен път я свързва директно с Шипково и Троян. Курортът се е разпрострял на 12 км. по поречието на р. Бели Вит и не случайно носи името Рибарица. Негов символ е скулптурната фигура на рибарчето, поставена на една скала вдясно от пътя. Рибарица дава многобройни възможности за планински туризъм, разходки и пикници край реката, риболов, велотуризъм, планинско сафари.
Кристалночистият и здравословен планински въздух, бистрите рекички, пълни с балканска пъстърва, нежният мирис на дъхави цветя и малини, птичите песни, величествените букови гори привличат още в началото на 20 век видни наши интелектуалци.

През 50-те години в Рибарица има около 30 вили, а днес техният брой е около 450. През 1963г. Рибарица официално е обявена за планински климатичен курорт и до днес продължава да посреща хиляди туристи от страната и чужбина.

Над курортното селище се намира местността Беркина могила, където можете да се научите да карате ски, както през зимата, така и през лятото. Пистата е с дължина 1000 метра и разполага със ски влек тип "Помагалски", ски гардероб /със зимни ски и ски за трева/ и чайна.

Уникалността на региона може да бъде опозната и с еднодневни екскурзии до Гложенски манастир, Троянски манастир, занаятчийското селище Орешак , възрожденският град Ловеч, минерални бани Шипково, пещерата Съева дупка.
И това са само малка част от всички забележителности на района, отдалечени на не повече от 30-40 минути от Рибарица.
Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!