Троян

Град Троян се намира на 160 км североизточно от София. Разположен е върху живописните брегове на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина. В непосредствена близост е до автомагистрала Хемус, а чрез Троянския проход се свързва с Южна България.

Името си, Троян получава от древнотракийския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през I - II век от н.е. Археологически разкопки свидетелстват, че този район е населяван още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

През 1868г. Троян е обявен за град.

След Освобождението от турско робство опожареният Троян се възстановява напълно и за няколко десетилетия се превръща в проспериращ балкански град, какъвто е и до днес.
В центъра на Троян се намира уникалният за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Експозицията представя следните основни теми: керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани.
Забележителности
В района на Троян се намират природните резервати - Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те са част от Народен парк-Централен Балкан - известен със своята уникална растителност и животински свят. Дива, на места трудно достъпна природа, невероятно красиви пейзажи. Тук се срещат редки и застрашени растителни видове-старопланински еделвайс, алпийска роза, вековни букови, елови и смърчови гори, редки диви животни и птици - кафява мечка, скален орел, дива коза, вълк, благороден елен, врабчова кукумявка...
В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м.

Троянският манастир "Успение Богородично " е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на този край. Разположен е на 10 км от Троян, на брега на р. Черни Осъм. Той е един от най-големите и прочути български манастири - трети по големина в цялата страна. Основан е в края на 16 век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф. Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира.

В манастира има ценни икони от различни времена и иконописци, а в главната църква е най-старата от тях - чудотворната "Пресветая Богородица Троеручица", донесена тук през 17 в.

Националното изложение на народните и художествени занаяти в с.Орешак, разположено непосредствено до Троянския манастир, демонстрира майсторството на занаятчиите от района и страна, а често и от чужбина. Тук, посетителят може не само да се наслади на форми и багри, но и да си купи сувенир за спомен.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!