Баня (Разлог)

Село Баня е разположено на 5 км северно от известния ски център и планински курорт Банско и на приблизително същото разстояние на изток до град Разлог. От София го делят 156 км

Баня постепенно се превръща в СПА курорт благодарение на природните си дадености. Близостта на Банско го прави предпочитана дестинация за любителите на зимни спортове. В същото време предлага чудесни условия и за летен туризъм.

В селото има множество горещи минерални извори. Живото доказателство за уникалните лечебни свойства на изворите с минерална вода на Баня е старата Римска баня построена в селото през най-ранните векове.

Минерална вода: Минералните извори в Баня са 72, като от тях каптирани са 8. Разположени са в самото село и в подножието на възвишението.

Минералната вода е слабо минерализирана, хипертермална +57 C, с алкална реакция и силен воден дебит. Без мирис и утайка, бистра, водата е приятна за пиене.

Село Баня е едно от най-старите села в Разложката котловина. Първите негови основатели и заселници са били траките. За това свидетелстват остатъците от старо тракийско селище близо до голямата стара баня. Близо до старата баня е съществувало селище със светилище на бог Аполон, построено от македонците в чест на бога на Слънцето и топлата вода.

Римляните станали господари на топлите води през I век от н.е. От Римляните в село Баня има запазена минералня баня. Това е старата баня, построена в типичен римски стил - ред камъни, три-четири реда тухли, сводеста с малки отвори на свода, със светилник с комин над свода. По-късно селото е било във владение на Източната римска империя - Византия.

През VII век от н.е. по долината на река Струма и през Предела в разложко постепенно се настанили славяните. Привлечени от благоприятните природни условия се установили завинаги в този красив и благодатен край.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!