Хисаря

България има хиляди естествени минерални извори. Качеството на водата в много от тях има подобни компоненти, като тези в Баден - Баден или Вичи. Ето защо лечението с минерална вода е толкова популярно сред българските и чуждестранните туристи.

Град Хисаря се намира на 42 км. северно от Пловдив (вторият по големина град в страната) и на 160 км. източно от София, в южните склонове на Средна гора, в близост до известната Долина на розите.

Климатът е умерено континентален, с мека и топла зима. Най-дъждовните месеци са Юни и Ноември. Максималната влажност на въздуха е 65 - 70%, слънчевите дни са 280 годишно. Хисаря е облагодетелстван от своето географско положение - намира се почти в центъра на България в малка котловина под южните склонове на Същинска Средна гора, която го предпазва от студените северни ветрове. Разполага с 22 горещи лечебни извори (37-52 °C) и чист въздух, с много паркове и градини пълни с вековни дървета и десетки видове растения и цветя, град без промишлени предприятия, което го прави идеално място за почивка. Водата е слабо минерализирана - 0,257 г/литър, без цвят и мирис, с приятен вкус. Минералната вода на Хисаря може да се ползва и като трапезна и за профилактика на редица заболявания.

Съчетанието на превъзходен климат, термоминерално находище и културно-историческо наследство превръщат града и района в своеобразен притегателен център за лечение и отдих. Тук се предлагат целогодишно висококачествени туристически продукти, основаващи се на разнообразието, уникалността и автентичността на природните и културни богатства. Тези фактори са основата за развитието на Хисар като атрактивен туристически курорт.

Минералната вода в Хисаря е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на бъбреците и отделителната система, черния дроб, жлъчката и пикочния мехур, храносмилателната система и панкреаса.

В Хисар има три православни църкви, един католически храм и джамия. Най-достъпен за посещения е православния храм "Св.Пантелеймон", който се намира в центъра на града. Построен е през 1889г. Патронът на храма е покровител на болните.

Нови оферти Имейл абонамент Грабни намаленията!